Öppning av Salongsbadet/simbassängen

2022-11-03

Vi förbereder oss nu äntligen för att öppna 25-yards simbassängen ”Salongsbadet” efter en omfattande renovering. Bassängen fylls nu på med vatten och när vattnet är varmt och reningsverket inkört är vi redo att öppna upp för besökare igen. Vi hoppas att inom kort kunna presentera ett datum som ligger nära i tiden. Fram till öppning njuter du av behandlingar, träning, vår Romerska bad- & bastuavdelning, ljusterapi, restaurang, m.m.

Vi ser fram emot att hälsa alla besökare välkomna åter och är tacksamma för ert tålamod. Vi vet att det är många som längtat efter att få simma igen. Vi är glada över att det historiska Salongsbadet har kunnat bevaras som en plats för motionsträning, avkoppling samt skönhet för våra besökare, nu och i framtiden.

Renovering visade sig bli ett många gånger större projekt än planerat, med alla k-märkta delar bevarade är bassängen snart redo att ta emot nya som gamla hängivna simmare. Vissa detaljer som ej var k-märkta är utbytta. T ex har en vacker marmortrappa ersatt de gamla stegarna. Vi kommer så fort bassängen fyllts upp med vatten dela med oss av bilder på den. 

Lite bakgrund gällande detta vackra rum i jugendstil mitt i Stockholm city och tiden då Salongsbadet byggdes. Sekelskiftet mellan 1800 och 1900, (då Wilhelm Klemming anlade badet) var en tid för framtidstro med ett nytt modernt samhälle som tog form i Stockholm. Badhus var något som gick från att ha varit enbart för överklassen till något som blev tillgängligt för alla. Centralbadet var först ut med att erbjuda tillträde för alla samhällsklasser. Kvinnor som män. Förvisso skilda åt varandra, med olika utbud, priser och med separata ingångar men ändock för alla, vilket var ett stort framsteg. 

I Salongsbadet arrangerades även simtävlingar och under 1920-talet var den skådeplatsen för många världsrekord av mästersimmaren Arne Borg (som simmar i videon ovan). Intresset för friluftsliv och sport blev populärt i stora delar av samhället i början av 1900-talet. På Centralbadet har vi fortsatt att vårda engagemanget för hälsa, träning och välbefinnande.

Med vår historia som bas och med bevarande av den historiska interiören fortsätter vi att erbjuda ett ”Centralbadet” med hälsa och träning som en självklar och viktig del. Att ligga i framkant när det gäller behandlingar och hälsa är en självklarhet för oss. Här på Centralbadet kan du hitta det du behöver för hälsa och avkoppling. 

Läs mer om badet och bassängen:

Missa inte att gå en liten konstrunda i parken vid nästa besök och njut av den vackra exteriören och parkens skönhet. Passa även på att besöka vår historiska utställning om Centralbadet i entréplan (bakom receptionen).

Välkommen till vårt spa i Stockholm, en oas mitt i vackra Brunnsparken!

Kategorier
Arkiv