Solskydd och förberedelser – våra bästa tips

2023-05-02

Svenskar är ett soldyrkande folk, och vi som lever i den här delen av världen där vi får väldigt lite sol vintertid märker tydligt vad solens strålar gör för vårt välbefinnande.

Solen ger oss D-vitamin som är viktigt för immunförsvaret, skelettet och våra tänder, för den antiinflammatoriska effekten samt för en god dygnsrytm och sömn. 

Forskning visar också på att riklig solexponering ger minskad risk för diabetes typ-1, MS och flera cancerformer. Man kopplar samman detta med D-vitamin, men också med kroppsegna hormoner (melatonin, testosteron och serotonin) som ökar i kroppen vid exponering av solljus. Men det är en balansgång och man måste vara försiktig eftersom för mycket sol ökar bildningen av fria syreradikaler i huden. Dessa kan skada DNA vilket i förlängningen kan ge hudcancer. 

Låt din hud stråla i vår och sommar! Förbered huden på bästa sätt och skydda den mot solskador och för tidigt åldrande. 

 

Här bjuder vi på Centralbadets bästa tips för en frisk och vacker hud sommarhalvåret: 

 

Förbered – med peeling och torrborstning

Torrborsta och peela bort det torra trista ytskiktet på huden. Läs mer om peeling.

En god och välgörande vana är att torrborsta huden varje morgon för att få fart på cirkulationen och få bort döda hudceller. Torrbortsning kan också hjälpa ditt lymfsystem och faktiskt också förbättra din sömn. Här kan du läsa mer om effekterna av torrborstning.

Peeling 1-3 ggr per vecka är också ett skönt och effektivt sätt. Eller scrubbhandske. Det viktigaste är att få fart på cirkulationen och få de gråaktiga döda hudcellerna på ytan. Hitta den metoden som passar dig bäst. 

För ansiktet kan du använda peeling med fina polerande korn eller en enzympeeling som med hjälp av enzymer löser upp döda hudceller. Viktigt är att det vid användning av kornpeeling är fina korn som ej riskerar att skada huden.

När det gälller syrapeelingar ska vissa märkens syrapeelingar ej användas,  då de ökar solkänsligheten, men t.ex. Eminence syrapeelingar som vi använder  på Centralbadets Skincare kan användas även sommartid. 

Tips på behandling som gör både kropp och ansikte redo för solen.

I vår butik i anslutning till Centralbadets reception kan du också hitta förberedande produkter som t.ex. borstar för torrborstning, återfuktande produkter, peeling. Vi hjälper dig att hitta det du behöver. Välkommen in! 

 

Solskydd via maten 

Vad du äter kan bidra till att göra dig mindre solkänslig och ge ett ökat skydd inifrån. Generellt gäller det att äta mycket grönsaker, frukt och bär med mycket färg. Medelhavskost – fisk, skaldjur och olivolja är bra för att boosta huden inifrån. 

Exempel på mat som kan stärka upp ditt solskydd inifrån: svarta vinbär, röda och svarta vindruvor, blåbär, aroniabär, jordgubbar, hallon, vattenmelon, kryddnejlika, pepparmynta, kakao, mörk choklad, morötter, avokado, tomat, grönkål, sötpotatis, pumpa, spenat, skaldjur, lax, apelsin, mango, papaya, ägg, grönt te, valnötter, nypon, paprika, gojibär, aprikoser och granatäpple. 

Näringsämnen att hålla utkik efter är lykopen, betakaroten, flavonoider, antioxidanter, omega-3, D-vitamin, C-vitamin.

Det finns även särskilda kosttillskott som är designade för ökat solskydd inifrån. 

Effekten av solskydd inifrån är svårbedömd så du behöver alltid komplettera med solskydd för att undvika att bränna dig i solen.

 

Återfukta

Fukt och näring gör huden smidig och frisk, redo för solning eller brun utan sol. 

Återfukta med ansiktsvatten, serum, ansiktskräm och ansiktsmasker. Att återfukta och ge näring till huden är A och O för en frisk och vacker hud.

Ha gärna som vana att ha med en liten sprayflaska med ansiktsvatten för att ge fukt under dagen.

 

Solexponering D-vitamin

För D-vitaminets skull är det bra med viss solexponering men det räcker för en ljus hud med ca 15 min per dag sommartid där det räcker med att exponera vissa delar av kroppen, t.ex. armar och ansikte eller ben. För mörk hud krävs det mer solexponering, upp emot 2h. Så för en mörkare hudton kan det vara bra att komplettera med D-vitamintillskott för att få tillräckligt med D-vitamin om man bor på våra breddgrader. Mörkare hud har ett naturligt inbyggt solskydd och klarar sig ofta utan solskydd utan att bränna sig, men av kosmetiska skäl kan man ändå använda solskydd för att förhindra för tidigt åldrande till följd av UV-exponering. 

 

Brun utan sol

Brun-utan-sol-produkter kan hjälpa till att ge en fin färg utan att du överexponeras i solen. Alternativen är många och kommer i olika former, så som spray, olja, mousse och kräm. För att det ska bli ett fint, naturligt och jämt resultat utan fläckar är det viktigt med ett bra förarbete. Se till att du fått bort torra partier (t.ex med peeling och därefter hudkräm). Smörj in med hudkräm innan applicering av BUS där det lätt kan bli fläckigt som händer, knän, fötter och armbågar.  

 

Solskydd

När solen står som högst (kl. 11.00-15.00) är det viktigt att även i Sverige undvika att ligga och pressa och istället skydda sig med kläder, solglasögon och hatt eller keps. Hur lång tid just du klarar att vistas i solen beror på din solkänslighet. En ljusare hud som bränner sig lätt och aldrig blir brun behöver alltid skydd, medan en hud som lätt blir brun klarar av längre tid i solen. För att skydda mot för tidigt åldrande rekommenderas solskydd för alla. Det finns många typer av solskydd från primers, färgad eller ofärgad dagkräm, mineralpuder, vattenbaserat solskydd, olja, lotion, mousse, kräm, riktigt vattenresistenta sportsolskydd och sunblock (som helt reflekterar bort strålarna och blockerar dem). Vad du ska välja beror på hur din exponering vid tillfället ser ut, hur lång tid du kommer vistas i solen samt din känslighet.  

 

I vår butik hjälper vi dig hitta ett solskydd som passar dig. Vi kan också ge dig tips på behandlingar och produkter som kan hjälpa dig förbereda huden och hålla den frisk och strålande året runt. 

Här kan du läsa mer om våra ekologiska, effektiva solskydd som inte är tunga eller verkar tilltäppande utan låter din hud andas. Se vår kampanj maj 2023. 

Kategorier
Arkiv