Kallbad för hälsa och välmående

Sveriges fösta kallbad öppnades redan på 1800-talet men det tros ha förekommit i Norden redan långt innan dess. Att kallbada har blivit väldigt trendigt de senaste åren och genomgår lite av en renässans här i Sverige, men även Internationellt – en ritual med många välgörande egenskaper.
 
Kallbad kan du utföra utomhus, men det finns även på anläggningar som hos oss på vårt spa i Stockholm där du kan kombinera det med andra aktiviteter. Vi rekommenderar att du varvar kallbad/kalldusch med att värma upp kroppen ordentligt med träning och bastu (både torr- och våtbastu). Varva gärna med några olika bastubad mellan kallbaden. Glöm inte att ta djupa andetag när du ska gå ner i det kalla vattnet. Stressa inte, utan ta det lugnt när du är i vattnet. Gå ner i vattnet, ta några andetag och gå sedan upp igen. Gör med fördel om det flera gånger – varva kallt och varmt. Du kan även ta en kalldusch mellan bastubaden. 
 
Effekter av kallbad vid regelbundet badande: 
 • Antistress. Kan ge dig en ökad förmåga att hantera stress. Stresseffekten som startar med kylan gör att du med regelbundet kallbadade kan träna upp din förmåga att hantera stress även i vardagen. Minskad negativ stress kan ge dig en förbättrad psykisk hälsa. Har också visat sig ha effekt mot depression. 
 • Koncentration. Noradrenalin som utsöndras ger en ökad koncentrationsförmåga. Så ett kallbad innan en viktig presentation, ett viktigt möte, ett viktigt prov eller annan situation då du behöver vara extra skärpt, kan vara just det du behöver för att prestera som bäst. 
 • Piggare. Kroppens svar på att värma upp en nerkyld kropp är att den skickar signaler att snabba på hjärtfrekvensen och andningen. Effekten av detta är att du blir piggare och känner dig mer aktiv. Adrenalinhalten stiger. Känslan av eufori ger dig en kick, både under och efter doppet, som håller i sig länge. 
 • Mindre värk. Endorfinerna, ett av kroppens må-bra-hormoner ökar i kroppen. Detta får effekten att vi mår bättre och smärttillstånd avtar i styrka. Kallbadet kan alltså även ha en smärtstillande effekt.
 • Ökat självförtroende, bättre humör. Kallbad motverkar trötthet, utmattning och har en positiv effekt på humöret och självförtroendet. Kroppsmedvetenheten ökar.
 • Bättre livskvalitet. Många som badar kallt regelbundet säger sig fått en bättre livskvalitet av kallbad. 
 • Sänkt blodtryck även i vila.
 • Blodcirkulationen ökar.
 • Sömn. Många upplever att sömnkvalitet och förmåga att somna snabbare förbättras.
 • Immunförsvaret och grundhälsan förbättras. 
 • Kroppen lär sig att hålla värmen bättre. Med kallbad fryser du mindre när det är kallt. 
När ska man vara försiktig: personer med hjärtproblem eller högt blodtryck ska rådfråga sin läkare innan de kallbadar. Även personer som är äldre med lågt blodtryck ska iaktta försiktighet. Alkohol och kallbad ska aldrig kombineras. 
 
Välkommen till Centralbadet för att testa kallbad. Boka ditt besök hos oss på Centralbadet redan idag! Kolla även in våra prisvärda erbjudanden om klippkort eller medlemskap.
Vi hjälper dig till bättre hälsa! 
 

Andra behandlingar som kanske intresserar dig

Cellulitbehandling

City Feet – Scrub & Massage