Yogans historia och bakgrund

Redan på 1800-talet gjorde den sitt inträde i Europa via Indien. På 1960-talet ökade intresset för indisk kultur starkt här i väst och många kända profiler, som The Beatles, började sprida yogan som då även fick fotfäste i populärkulturen. Under de senaste åren har den fått ett rejält uppsving igen och nyligen utsågs ”yoga” till den mest populära träningsformen i hela världen. Att yoga är något som många ägnar sig åt är alltså ett faktum. 

Nuförtiden hör man nästan överallt att folk går på yogaklasser, tar kurser i yoga, utövar det hemma genom onlinekurser, åker på yogaretreats eller yogaläger. Att det blivit en populär ”sport” är dock inte så konstigt, med tanke på yogans alla fördelar samt att den går att variera på oändligt många olika sätt. Idag finns det åtskilliga former och varianter – gemensamt är fokusen på den egna kroppen, koncentration och andning.

 

Yogans ursprung

Oavsett om du redan har börjat med yoga eller om du är intresserad av att testa det kan det vara både roligt och lärorikt att ha koll på yogans ursprung, historia och bakgrund!

Flera historiker hävdar att yogan nämns för första gången i de gamla indiska Vedaskrifterna, redan på 3000-talet f.Kr. Det är alltså en över 5000 år gammal tradition – från Indien – som sen tagits tillvara på och utvecklats på olika sätt. Att det heter just yoga beror på att man övar på att förena kropp och själ – yoga kan på Sanskrit översättas till ”förening av kropp och (världs)själ”.

 

Tirumalai Krishnamacharya

Så vem var då upphovsmannen till denna tradition? Det är inte helt säkert, men väldigt många påstår och tror att det var en man vid namn Tirumalai Krishnamacharya som utvecklade det vi idag kallar för yoga, här i väst. Det är alltså från hans rörelser, metoder och tekniker som den moderna, fysiska yogan som vi utövar idag härstammar. Tirumalai Krishnamacharya hade flera lärjungar som lärde av honom och spred kunskapen vidare bland befolkningen, vilket i sin tur gjorde att allt fler började intressera sig för rörelserna och metoderna.

 

Varför yoga?

Det säga att de så kallade ”yogiska mästarna” tog inspiration från djurens rörelsemönster. Detta tog de sen tillvara på i sin meditation, där de observerade de olika rörelserna och kroppsställningarna för att se hur de i sin tur påverkade vår kropp, vårt sinne och vår energi.

När man kom fram till att man med hjälp av yogan kunde styra energin för att bilda energicentrum var det något man ville fortsätta utöva och utveckla. Med detta kommer nämligen många fördelar!

Till en början var informationen om hur yoga utövades hemlig och bara något som Yogis delade med sig av till sina lärjungar och elever. Det är inte förrän på senare tid som yoga blivit ett världskänt fenomen, även här i Sverige.

 

Fördelar med yoga

Som vi tidigare nämnt så finns det en mängd olika sätt att utöva yoga på. Oavsett vilken typ av yoga man utövar finns det en uppsjö av positiva hälsoeffekter att ta del av. Nedan listar vi några av de främsta fördelarna med yoga:

  • Minskar stress, stelhet och smärta
  • Hjälper dig att koppla av och andas
  • Ger bättre blodfetter och blodsocker
  • Motverkar depression, ångest och oro
  • Har en god och skyddande effekt på dina blodkärl
  • Sänker blodtrycket
  • Kan göra gott för din hormonella balans
  • Ger bättre minne
  • Kan förbättra din sömn
  • Stärker immunförsvaret

 

Yoga på Centralbadet

Yoga på vårt spa i Stockholm hjälper dig med att få in vanan att träna regelbundet. Regelbunden yogaträning främjar en god och sund andning samt ger en ökad kroppskontroll och medvetenhet.

Vi har yogapass flera dagar i veckan från måndag – fredag, för dig som antingen vill komma iväg en stund på lunchen eller avsluta dagen med ett avkopplande kvällspass.

Vi har haft en stor efterfrågan på våra yogapass och därför erbjuder vi Hathayoga, Yinyoga och Gravidyoga!

Läs mer om Yoga på Centralbadet och boka här