Fem snabba till restaurang Ecobarens köksmästare Micael ”Micke” Friberg

Hur tänker Ecobaren kring det ekologiska?

– Att ta ställning, göra medvetna val och investera i sin egen hälsa och vår planet borde vara en självklarhet år 2020. Men tyvärr är det fortfarande en lång bit kvar att gå och det gäller att arbeta gemensamt för att få till ett beteendemönster som blir bestående. Vi märker dock tydligt att våra gäster idag både efterfrågar och väljer ekologiska alternativ. Det vi serverar och hållbarhetstänket som genomsyrar vår verksamhet faller så att säga bokstavligen gästerna i smaken, vilket verkligen glädjer mig.

 

Kan du ge några exempel på vad man själv kan göra som konsument?

– Handla gärna från en gård med växelbruk, där man låter marken ligga i träda vissa år och skiftar grödorna. Kanske odlar man sallad ena året och därefter palsternacka, det blir ett gynnsamt kretslopp. Undvik om möjligt odlad lax, den vildfångade Stillahavslaxen innehåller så otroligt mycket mer omega-3 och den har också en helt annan muskulatur då den jagar sin föda själv. Samt att den är fri från antibiotika. Odlad lax kommer inte innanför dörrarna här på Ecobaren.

 

Du har arbetat på Ecobaren i 17 år, har mycket förändrats under de åren?

– Ja, absolut, hela branschen har genomgått och genomgår fortfarande stora förändringar. Det har inte minst blivit så mycket enklare att ta del av allt som händer på området, råd och rön, teknik med mera. Vilket i sin tur inneburit att vår kunskap om mat ökat, från minsta lilla frö till hur man tillagar på bästa sätt för att behålla alla näringsämnen. Ett konkret exempel är att vi på Ecobaren numera använder oss av tryckkokning för att ta bort växtproteinet lektin ur spannmål, bönor och linser. Lektiner sägs ligga bakom vissa inflammationsdrivna sjukdomar, men vid tryckkokning i tio minuter så avaktiveras lektinerna.

 

Er buffétallrik innehåller hela åtta olika komponenter. Berätta.

– Veckans vegetariska, buffétallriken, är fullproppad med allt din kropp behöver för en näringsrik måltid. Tallriken kan exempelvis bestå av savoikål, grönkål, sallad, mixade hasselnötter, rödbetskräm, turkisk yoghurt, ärtskott, persilja och så vidare. Den är väldigt uppskattad av våra gäster.

 

Ni säljer flera olika rawfoodbollar, bland annat med smak av lakrits/hallon och en smarrig nötig variant som påminner om Snickers. Vilken är din personliga favorit?

– Den röda färgbomben med lakrits och hallon är magisk, ett perfekt giftermål. Rawfoodbollarna levereras från bageriet Unbakery vars produkter är både veganska och närproducerade.