Mikaela Urbom

”Hälsoeffekterna
av regelbunden
träning är otroliga.”

Mikaela2Cirkeln är sluten. Det var här hon lärde sig simma som barn och nu, drygt 20 år senare, är Mikaela Urbom Centralbadets nya personliga tränare samt grupp- och jazziga dansinstruktör. Med en gedigen utbildning som licensierad PT toppad med en bakgrund som konståkerska, dansare och artist kommer hon bjuda på träningsglädje riktad till både nybörjaren och den mer erfarne.

Det sägs att det aldrig är försent att börja träna. Stämmer det?
– Jag kan garantera att det aldrig är försent. De hälsoeffekter som följer när man går från ett relativt stillasittande liv till ett där man rör på sig regelbundet är otroliga. Sedan måste man naturligtvis utforma träningen efter förutsättningarna: ålder, kroppsbyggnad, fysiskt form och så vidare. Därför är första mötet så otroligt viktigt.

Om man aldrig varit en ”träningsmänniska” men vill komma igång – hur gör man då för att hitta inspirationen?
– Börja mjukt och långsamt. Förslagsvis med två träningsdagar i veckan och utför en aktivitet du gillar. Tycker du om att simma eller promenera i skogen, välj då det. Vill du gymma så kan en personlig tränare vara en fin hjälp för att komma igång. Eller ta med en peppande kompis om motivationen behöver en skjuts. Huvudsaken är att du får in en rutin, det ska bli en vana, på samma sätt som att borsta tänderna. Även om du vet med dig att du inte hinner träna hela ditt tänkta pass – gå dit ändå och gör halva. Det är bättre än inget.

Hur går ett möte med en personlig tränare till?
– Det börjar med några olika hållnings- och funktionsanalyser. Vi tittar på hur kroppen fungerar och jag kartlägger kundens hälsotillstånd och konditionsnivå, och utifrån det skräddarsys ett personligt träningsprogram.

Arrangerar du pass på alla olika nivåer?
– Absolut, från nybörjaren till den avancerade och allt där emellan. Som nybörjare kan en bra introduktion vara gruppträning i gymmet där vi jobbar med cirkelträning och visar hur fria vikter används. För den som vill ha ett tuffare fyspass utomhus rekommenderar jag nordisk träning uppe på taket, med en militärisk disciplin. Haha, vi får se hur många som vågar sig på de övningarna.

Du är aktiv dansare och håller även i dansklasser på Centralbadet.
– Ja, det stämmer. Det handlar om jazzdans, tänk Flashdance och modern dans som är lite mer experimentell. Det är två ganska tekniska dansstilar som jag blandar och lägger på en nivå som gör att alla kan vara med, ingen erfarenhet krävs. Vi byter koreografi varannan vecka och går igenom dansen från början till slut varje gång. Har man missat ett av passen kan man alltså hoppa in och vara med ändå.

Som tonåring led du av anorexi, en sjukdom du besegrade och som mynnade ut i boken ”Om jag bara vore lite smalare”, vilken fick ett stort genomslag. Vad har du för förhållande till sjukdomstiden i dag?
– Mitt fokus ligger på att hjälpa människor att må bra och känna sig trygga i sig själva och med sin kropp. Jag vill nyansera bilden av träning, att det inte bara handlar om utseendefixering och skulptering av kroppar. Sund träning handlar om att optimera kroppen på ett hälsosamt sätt för att kunna använda den under ett förhoppningsvis långt liv. Idag är jag friskförklarad och jag känner mig väldigt stark, både invändigt och utvändigt. Det jag numera bär med mig från sjukdomstiden är en ökad förståelse för hur kropp och själ hänger ihop och det är en tillgång i mötet med de människor jag möter.

Du är också artist och har jobbat med producenter som RedOne och Mohombi. Du sjunger och skriver eget material under artistnamnet Mikaela. Är skapandet en viktig del av ditt liv?
– Livsnödvändigt skulle jag säga. Jag kommer aldrig sluta vara kreativ, det ger mig mängder med energi och en skön balans i livet – ett slags frihetskänsla där jag gör vad jag vill, hur jag vill.

Miljön här är välbekant för dig. Berätta.
– Min farmor bodde som barn i närheten av Centralbadet och hon har berättat att när familjen under perioder saknade vatten, då gick de hit och duschade. Det var min farmor som lärde mig simma och mina allra första simtag tog jag just i den här bassängen, det är fina minnen och det glädjer mig verkligen att vara här igen.


Mikaelas nya drop in-klasser på Centralbadet

* Flex  (Andrum)
* Powergym (Gymmet)
* Jazz/modern dans (Andrum)
* Shape & Tone (Andrum)
* Nordic Training (Takterrassen)


Mikaela4


Mikaela Urbom i korthet

Ålder: 27 år.

Bor: Stockholm, uppvuxen på Södermalm.

Familj: Sambo.

Kuriosa: Syster till elithockey-spelaren Alexander Urbom.

Gör: Personlig tränare på Centralbadet. Artist, låtskrivare, författare och dansare.

Utbildning: Licensierad personlig tränare. Tränarutbildning inom konståkning samt en fyra år lång utbildning till dansare. Har studerat kost & hälsa och hälsopedagogik.

 

Skicka gärna ett mail så hör vi av oss!

Not readable? Change text. captcha txt
barberare2