Fler och fler får upp ögonen för en mer vegetabiliskt inspirerad kost med mindre kött. Du följer själv LCHF, men vad säger du om den här djungeln av dieter?
– Jag tycker det är viktigt att man skiljer mellan begreppen hälsa och filosofi vilket man ofta blandar ihop i kostsammanhang. En strikt vegansk kost handlar ju mycket om just filosofi. Men även om man tycker det är omoraliskt att äta animaliska produkter så behöver det inte vara likhetstecken med att det är ultimat för kroppen. Kroppen har ingen moral, den bara fungerar. Jag har själv inte ätit rött kött på över 15 år och det är i första hand av rent känslomässiga skäl då djurhållningen är bedrövlig. Dock äter jag miljömärk fisk och skaldjur samt kyckling under förutsättning att den är ekologiskt uppfödd och kravmärkt.
Du förespråkar en kost baserad på fett istället för på kolhydrater. Vilka är fördelarna?
– Kolhydrater är som raketbränsle för kroppen, det tar slut snabbt och kroppen kräver högljutt påfyllning, man äter igen och blodsockret far upp och ner som en jojo. En fettbaserad kost ger ett mycket stabilare blodsocker och man känner sig mätt och nöjd längre. Rent konkret handlar det om att byta ut de mest kolhydratstinna råvarorna som ris, potatis, pasta, bröd och socker mot näringsrika grönsaker samt att skippa lättprodukter och använda riktiga naturliga råvaror.
Vilken är den vanligaste blundern vi gör i tron att vi är nyttiga?
– Ett exempel är att man tar fram någon mager lightyoghurt, och sedan öser på med granola eller müsli som ofta innehåller mycket honung, agavesirap, torkad frukt och dadlar. Det påverkar blodsockret på samma sätt som vilket socker som helst.
Du har ätit en glutenfri lågkolhydratkost i över tio år och är noga med en god kvalitet på alla råvaror du äter. Känner du någon skillnad i kropp, ork och annat sedan du ställde om din kost?
– Ja, annars hade jag inte fortsatt så här länge. Förutom att jag blev av med min övervikt så upplever jag att mitt immunförsvar blivit starkare. Jag har bara varit förkyld typ två gånger under de senaste tio åren och har vad jag kan minnas aldrig varit borta från jobbet på grund av sjukdom. Eftersom ungefär 75 procent av immunförsvaret sitter i magen är jag övertygad om att jag genom min kost har gett kroppen dess bästa förutsättningar för att hålla sig frisk.
I dag talas det mycket om tarmarna och magen och hur de påverkar hela måendet. Många lider av en orolig mage.Vad kan man göra åt det?
– Testa att utesluta gluten under en period, för även om du inte är intolerant så reagerar de flesta personers tarmar mot gluten. Det kan få dem att läcka vilket resulterar i att osmält mat och farliga ämnen kommer ut i blodet. Mjölkprodukter är många även känsliga mot och det kan vara värt att testa att utesluta för att se om det gör någon skillnad. Stress är givetvis även det en enormt bidragande faktor till hur vår mage mår. Försök att sänka kraven. Annat som är bra för magen är kokosolja och äter du mycket grönsaker så får du i dig fibrer så det räcker. Du behöver inte trycka i dig sågspån för att magen ska bli glad – tvärt om.
Kokos-, raps- eller olivolja – vad föredrar du?
– Jag steker helst i smör, ghee* (ett indiskt smörfett, red anm) eller kokosolja. De innehåller mättat fett som inte förstörs vid upphettning. I sallad väljer jag oliv- eller avokadoolja och för en mer neutral smak när jag exempelvis gör egen majonnäs använder jag rapsolja.
Du bakar gärna, hur sötar du dina kakor?
– Jag använder björksocker, xylitol, i stället för vanligt socker. Det är även bra för munhälsan och jag tycker att det är det överlägset bästa sötningsmedlet. Vetemjöl ersätter jag med mandelmjöl eller kokosmjöl, beroende på vad jag bakar. Sedan ger en fettbaserad kost generellt ett mindre sötsug men jag tycker ändå det är härligt att kunna njuta av något sött men samtidigt nyttigt vid speciella tillfällen.
Hur ser din frukost ut?
– Jag äter aldrig frukost på vardagar utan oftast blir det bara lunch och middag. På min arbetsplats äter vissa av mina kollegor endast en gång om dagen så kallad OMAD (One Meal a Day) men jag älskar mat för mycket för att göra det. Och det finns ju mängder med forskning som visar att fasta är väldigt stimulerande för cellförnyelsen och hälsan i stort. Det gäller att lära sig att lyssna inåt, på den egna kroppen, så talar den oftast om för oss vad som fungerar.
Fakta Namn: Jill Wallentin.
Ålder: 35 år.
Bor: Sollentuna.
Gör: Receptansvarig och Art Director på hälsoföretaget Diet Doctor. Skrivit kokboken: Jills mat efter säsong.
Instagram: @jillsmat
Blogg: jillsmat.se
Jills val ur Ecobarens meny: En gluten- och laktosfri ”Toast Skagen” (utan bröd).
* Ghee, mjölkproteinfritt stekfett som tål höga temperaturer och har en nötig aromatisk smak, säljs i Ecobaren på Centralbadet.