Massage och dess historia

Vad är massage?

Massage är en behandlingsmetod där muskler och leder bearbetas med händerna. Det hjälper till att mjuka upp kroppen och kan motverka stelhet och smärta.

Utan att du kanske tänkt på det så är massage faktiskt även en av våra mest naturliga instinkter. Tänk dig att du slår till din armbåge, då är ofta din första reaktion att gnugga eller klappa området för att lindra smärtan.

Massagens historia

“Massagen är lika gammal som människan” är ett välkänt uttryck och det stämmer ju faktiskt nästan. Massage är nämligen en av de äldst kända metoderna inom läkekonst. Flera tusentals år innan människan började läka sjukdom och värk med läkemedel så använde man massage i kombination med örter för att motverka fysiska såväl som psykiska problem.

Idag har man återfunnit många gamla skrifter som vittnar om massagens status varav den allra äldsta är en 5000 år gammal kinesisk skrift.

Namnet massage och dess betydelse

Namnet massage tros härstamma från det grekiska ordet “massain” (knåda). Hippokrates, känd som “läkekonstens fader” var en av många som förespråkade massage som behandlingsmetod. Han menade dock att man måste vara erfaren inom många områden för att få utföra massage då det var ett mäktigt verktyg inom läkekonst. Massage kan både strama till en slapp led men kan även lösa upp de stela lederna. Han uttryckte också att alla strykningar skulle vara riktade mot hjärtat. Detta för att sjukdomar och värk i kroppen skulle strykas mot kroppens öppningar. Idag är det bevisat att det Hippokrates förespråkade faktiskt stämmer. All massage idag ska ske med rörelser mot hjärtat.

Massage, en helande kraft

I många delar av världen har massage varit en behandlingsmetod genom alla tider men i västvärlden upphörde den under en period då den katolska kyrkan tog makten under medeltiden. Prästerna sa att massage var en form av “helande kraft” och de som använde sig av denna metod stod i förbund med djävulen.

Svensk Massage

Varför den moderna massageterapin utförs som den gör idag är mycket tack vare en svensk man vid namn Per-Henrik Ling. Ling var läkare och fäktmästare, och han utvecklade en form av massage som inspirerades av gymnastiska rörelser. Ling menade att man genom massage kunde behandla de flesta organ i kroppen och inte bara motverka stelhet.

Med sin massage ville Ling skapa en balans mellan muskler och skelett. Tekniken gick ut på att man sträcker, böjer och töjer ut muskler och leder för att stimulera cirkulationen. Denna behandling menade han var både avslappnande och läkande.
Efter att ha nekats av svenska regeringen till en början så tilläts Per-Henrik Ling 1813 att lära ut sin massagemetod. Det var efter detta som massage blev accepterad som en riktig behandlingsmetod i Sverige och blev då väldigt populär bland kirurger, hjärtspecialister och andra läkare. Lings metod spred sig snabbt runt om i Europa och än idag är en “swedish massage” ett välbekant begrepp runt om i världen.

Andra massagebehandlingar

Det finns idag oändligt många massagebehandlingar runt om i världen. Hos oss på Centralbadet kan du ta del av några av dessa, bland annat:

Thaimassage
En behaglig och djupgående energimassage som löser upp blockeringar i kroppens energilinjer. Kombinationen av stretching och stimulans av kroppens energiflöde gör thaimassage till en väldigt effektiv behandling på många sätt.

Gravidmassage
För dig som passerat 12 veckor i din gradivitet finns möjlighet för gravid-anpassad massage som du kan skräddarsy precis efter dina egna behov. På centralbadet ingår det även ansiktsbehandling med mask och kräm.

Bambumassage
En härlig djupgående massage med varma bambupinnar och ljuvligt doftande kokosolja. Här behandlas spända muskler med mjuka och rytmiska slag. Regelbundna behandlingar av bambumassage har även visat sig vara kroppsformande.

Fördelar med massage

Oavsett vilken typ av massagebehandling du föredrar eller är i behov av så finns det en mängd olika hälsofördelar med massage. Nedan har vi listat några av dem:

  • Ökar blodcirkulationen och stärker immunförsvaret
  • Skapar endorfiner som motverkar ångest och depression
  • Motverkar ärrbildningar i muskler
  • Lindrar träningsvärk
  • Påskyndar läkning och återhämtning
  • Lindrar stelhet i leder och muskler
  • Motverkar stress

 

Besök centralbadet

Varför inte unna dig en välbehövlig massage på vårt spa i Stockholm? Vi erbjuder en mängd olika behandlingar där det finns något för alla.

Läs mer om massage på Centralbadet där du även kan genomföra en bokning av valfri massagebehandling.